雅虎贊助網站載入中...
雅虎贊助網站載入中...

版主
版主
界手...
精華 0| 積分 2551| 帖子 2260| 社交指數 0 | 魅力 1 | 註冊 2007-12-6|來自 無處不在| 狀態 離線
[把我隱藏]

我唔係心理醫生個啲, 但係見好多人講呢個話題, 都想以過來人身份喺度發表下意見...
篇野係長左少少.... 有心既就睇啦
有咩唔同意或者補充都可以留言講下~

相信大家身邊唔多唔少都識得啲有界手既人
有好多無界手既人都唔明點解啲人要咁做
界完之後唔會改變到啲乜, 分左手就係分左手
就算界到隻手成舊雕塑咁個男仔都未必會同返佢一齊

多數人界手既目的基本上唔係在於呢度
其實佢地自己都清楚界手唔可以改變事實
有啲人就會因為想留痕, 例如係手上面界佢愛既人個名, 提醒自己唔好放棄
對於佢地黎講界手既痛根本比唔上心痛
但係想藉著界手將心痛分散到身上

另一點就係希望用自殘黎吸引注意
尤其係失戀既人, 好想自己個 ex 會因為咁陪佢多啲
有啲人好似覺得界手好自豪咁, 成日向身邊人展示傷痕
然後搞到朋友/ 家人鬼死咁擔心
呢種人其實都係想得到人地關心
同埋通常係因為成日得唔到人地認同

界手既時候真係可以好麻木, 失去理智, 忽視身邊既人既感受
希望大家可以體諒佢地, 而唔係鄙視佢地

不過大家都要注意一樣野
就係自殘既人唔一定想自殺

解決呢個問題可以話好易都可以話好難
因為通常只要佢地克服到自己就得
但係克服自己係幾難做到既事
界手會上癮, 要佢地肯放棄界手先得

大家可以嘗試下阻止佢地, 但係唔好一開口就鬧鬧鬧
好多界手既人自尊心都好弱, 你鬧佢會令佢更加覺得無人關心佢

加上只有好小機會可以鬧醒佢

仲有千祈唔好同佢講 "你界幾多我又界返幾多"
咁做對大家都無好處, 只會愈界愈多
都可能會令佢轉移去界其他位置而唔界手

除非佢同你感情好好, 佢見到你界好心痛然後唔敢再界

真係想幫佢地既話, 就應該多啲陪佢地
見到佢地唔開心要關心/ 開解佢地
同埋多啲聽佢地講佢地既諗法
佢地遲早都會諗通的

最後.... 特別想同啲討厭人界手既人講......

喺你地討厭人地咁做既同時
佢地都可能同樣討厭你地管住佢地
所以盡量用客觀既角度去諗
如果真係接受唔到, 就寧願唔理咁多, 總之唔好當面鬧佢地

唔清唔楚只會令事情惡化......

本帖最近評分記錄
[Y]ING`   2007-12-27 21:33  威望  +20   

延伸閱讀:天使   朋友   

頂部
榮譽會員
精華 0| 積分 4548| 帖子 3526| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-12| 狀態 離線
[把我隱藏]
介手 ;我成日-___-!*

頂部

分區版主
認證VIP 聊天版fans 食神 愛隨緣 信譽賣家 社交貴族 分區版主
賤珊-`
精華 0| 積分 170486| 帖子 184122| 社交指數 163 | 魅力 10 | 註冊 2007-12-6| 狀態 離線
[把我隱藏]
對吾住啊...
我都介啊><""
仲係前幾日介完啊><""

#NiKi SHOP.LIKETHISPAGE.
頂部
黃金會員
IlOveOwOdOg`';
精華 0| 積分 581| 帖子 385| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-6|來自 18鄉中;;| 狀態 離線
講得好ah<3

i♥ltk`']
        ♥♥-`我不怕死心不息愛你`表演討好的雜技-;*
頂部
認證VIP
認證VIP 聊天版fans 好買家 食神 尋找愛情
LokYi"
精華 1 | 積分 31606| 帖子 30515| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-7|來自 青衣!| 狀態 離線
講得勁岩..!"
完全講中晒..!"
100%中晒..!"
我之前真係介到上癮的.....
介到好多好多..!"
但係都唔係話真係想死.....!

頂部

鑽石會員
虹`子***
精華 0| 積分 1840| 帖子 1468| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-6|來自 你 滴 家 ,,,| 狀態 離線
我諗我以前同樓主1樣...
吾識得去諗`-[
根本吾知身邊既人有幾擔心?!
成日都覺得{佢地吾系真正關心我}
只會覺得佢地扮關心`{=
但,
直至見到朋友仔開始同我1樣去介手發洩...
我先知道原來真系會令人好擔心!
呢種關心吾系假嫁`-"
系真嫁'={
及至發現人地既擔心...
我先識得去介左呢個壞習慣-:
不過...相信已經太遲...
因為系我既手上...
已經多左好多吾想出現既疤痕`-'.
好後悔..........
介既時候...你個人系真系麻木嫁...
完全吾會去諗個後果...
只知道系系為左1時既發洩...
後來...介手介上癮...
果1排,,,個人真系成個傻左咁l0r',;'
小小野又介,,,小小野又介,,,
最可悲既系...
連身邊既朋友都系咁!!!!!!!
有時會覺得自己做錯
因為原來你既介手,,,系可以傳染嫁`-[
會令身邊既人都認為介手系1個發洩既途徑
累左人`=[叫佢地吾好介
佢地系吾會聽嫁囉-;"
後來思想吾再系小朋友既階段...
明白到介手吾單止吾可以去解決問題...
仲會令你好後悔...

所以系呢度...
以1個過來人既身份...
都請大家吾好再介手
因為你1定會後悔同埋覺得吾值得囉

本帖最近評分記錄
[Y]ING`   2007-12-27 21:32  威望  +10   

延伸閱讀:朋友   

頂部
新會員
精華 0| 積分 4| 帖子 5| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-12| 狀態 離線
界手係因為想留往記益,唔係想發泄,就好次剌青一樣,等你知到你有做個!我都係做個,不個唔係界手,係........

頂部
高級會員
精華 0| 積分 244| 帖子 229| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-12|來自 1舊屎.3.| 狀態 離線
介手好變態;
1次都未試過-_-'
怕._.

XG:imfish2 :)

頂部
黃金會員
×﹏LInGG*
精華 0| 積分 708| 帖子 551| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-9|來自 香港| 狀態 離線
我sup梨...雖然我刀有...亦刀知介手吾好玩..
但系呢d只系肉體上既傷痛...
又點會明白到心入面既傷呢...
或者刀講得岩...介手咫系發洩....
刀系面對事實吧"!

延伸閱讀:kiss   

...:".!]]LInGG*...

×泆戀總腰獨自成受..."!
旦是俄偏偏伓怕"!﹏
頂部
黃金會員
小林退熱貼`-3-
精華 0| 積分 587| 帖子 503| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-8| 狀態 離線
岩=]

頂部
版主
版主
精華 0| 積分 2551| 帖子 2260| 社交指數 0 | 魅力 1 | 註冊 2007-12-6|來自 無處不在| 狀態 離線

QUOTE:
原帖由 賤珊-` 於 12/12/2007 22:34 發表
對吾住啊...
我都介啊>

如果你要講對唔住既, 就向關心你既朋友道歉啦
希望你早日可以戒 界手 =]

延伸閱讀:朋友   

頂部
版主
版主

QUOTE:
原帖由 淫魚XD`; 於 12/12/2007 22:57 發表
講得好ah

QUOTE:
原帖由 +WO樂。怡 於 12/12/2007 22:59 發表
講得勁岩..!"
完全講中晒..!"
100%中晒..!"
我之前真係介到上癮的.....
介到好多好多..!"
但係都唔係話真係想死.....!

QUOTE:
原帖由 siub_kiss 於 13/12/2007 17:48 發表
我sup梨...雖然我刀有...亦刀知介手吾好玩..
但系呢d只系肉體上既傷痛...
又點會明白到心入面既傷呢...
或者刀講得岩...介手咫系發洩....
刀系面對事實吧"!

多謝你地
呢啲真係要有界過手既人先會明.... ><

延伸閱讀:kiss   

頂部